Jdi na obsah Jdi na menu

Kabely Audio Video

13. 5. 2018

Komponentní
Tři oddělené složky barevného video signálu (jas a dva rozdílové barevné signály).
Propojením tímto kabelem docílíme nejvyšší možné přenosové kvality analogovým způsobem.


Kompozitní
Kompozitní = složené. Signál videa je složen z jasové, barvonosné složky, synchronizační impulzy, zatemňovací impulzy a informace o barevné normě.


HDMI (High-Definition Multi-media Interface)
Je to rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. Může propojovat zařízení jako například satelitní přijímac, DVD přehrávač nebo A/V receiver s kompatibilním výstupním zařízením, jako například LCD televize.


HDMI podporuje přenos videa ve standardní, rozšířené nebo high-definition kvalitě, a až 8-kanálový digitální zvuk. Rozhraní nezávisí na různých televizních a satelitních standardech, protože přenáší nekomprimovaná video data.


SCART
Euro AV konektor Jednoduchý 21pólový (kontaktný) konektor pre prepojenie audio a video, napr. v televízore. Umožňuje jednoduché prepojenie rôzných typov audio a video zariadení.


VGA (Video Graphics Array)
Starší typ konektoru pro pro připojení monitoru nebo televize k stolnímu počítači nebo notebooku. Nověji používán spíše konektor DVI.


DVI
DVI (Digital Visual Interface, DVI-I, DVI-D)
Zkratka pro digitální rozhraní, které se využívá především k připojení LCD displejů. Při klasickém připojení LCD displeje VGA kabelem musí grafická karta převádět digitální obraz na analogový a LCD displej pak z analogového signálu opět vytváří obraz digitální. Kvalita výsledného obrazu pak záleží na grafické kartě.

V případě DVI odpadá tento dvojí převod, a grafická karta tak posílá do LCD displeje přímo digitální obraz. Grafická karta musí být vybavena tímto výstupem. Používají se dvě varianty: DVI-D lze připojit pouze ke grafické kartě s digitálním výstupem; DVI-I je univerzální připojení a lze pomoci redukce připojit i k "normální" grafické kartě s analogovým výstupem.


RS-232C
Označení pro sériový port. Používá se jako komunikační rozhraní osobních počítačů a další elektroniky (v současnosti jej lze nalézt hlavně na spotřební elektronice, kde slouží např.
K aktualizaci firmware přístroje). RS-232 umožňuje propojení a vzájemnou sériovou komunikaci dvou zařízení, tzn. že jednotlivé bity přenášených dat jsou vysílány postupně za sebou (v sérii) po jediném vodiči, podobně jako u síťové technologie Ethernet nebo rozhraní USB.

USB 1.1
USB (Universal Serial Bus)
USB konektor umožňuje propojit zařízení s dalšími přístroji jako je flash_disk, MP3 přehrávač, fotoaparát nebo externí pevný disk.


Ve verzi USB 1.1 existují pomalá (Low-Speed) zařízení s přenosovou rychlostí 1,5 Mb/s a rychlá zařízení (Full-Speed) s rychlostí 12 Mb/s. USB 1.1 však nebylo schopno konkurovat vysokorychlostním rozhraním např. FireWire (IEEE 1394) od firmy Apple (400 Mb/s; až 63 zařízení). USB 2.0


I pro náročnější zařízení (např.: digitální kamery). Tato nová verze, označovaná jako USB 2.0 přišla v roce 2000 a nabídla maximální rychlost 480 Mbit/s v režimu Hi-Speed, avšak zachovala zpětnou kompatibilitu s USB 1.1 (režimy Low-Speed a Full-Speed).

USB 3.0
Začíná se masově rozvíjet až roku 2010. USB 3.0 disponuje více než 10× větší rychlostí, přenosová rychlost je 5 Gbit/s. Nová technologie má 8 vodičů namísto původních 4 (datové vodiče jsou již 4), přesto zpětně podporuje USB 2.0 a slibuje možnou nižší spotřebu energie (díky Power managment). Díky tomu je možné používat libovolnou kombinaci USB 2.0 a USB 3.0 zařízení a portů.


SATA
Serial ATA (SATA) je v informatice počítačová sběrnice  využívaná převážně pro připojení pevných  a optických disků.
Existuje několik standardů, které se liší rychlostí:

Standard    (Datová propustnost)
SATA 1,5 Gb/s (150 MB/s)
SATA 3 Gb/s (300 MB/s)
SATA 6 Gb/s (600 MB/s)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář