Jdi na obsah Jdi na menu

Video formáty

13. 5. 2018

DivX
Kodek využívající kompresi podle standardu MPEG-4. Existuje v několika verzích od DivX 3.11 až DivX 6.2 a DivX Ultra.

MKV
Matroska ( česky  Matrjoška) je moderní otevřený  svobodný multimediální kontejner (podobný AVI), který umožňuje pojmout většinu moderních video a audio formátů. Dokáže též pojmout několik různých audio stop včetně prostorového zvuku.


WMA (Windows Media Audio)
Jeden ze zvukových kompresních formátů od Microsoftu pracující s nižšími datovými toky.
Algoritmus tohoto formátu vycházejí také z psychoakustického nmodelu, dosahuje při menší velikosti souboru (nižším datovém toku) podobné kvality zvuku jako MP3 vyšších datových toků.
Formát se stal druhým nejrosšířenějším zvukovým formátem na internetu. Jeho součástí jsou bezpečnostní ochrany proti volnému šíření nahrávek.
Konkurenční formáty: MP3, AAC


MP3
Formát standardního systému komprese dat pro zvukové soubory, založený na kompresním algoritmu MPEG
Při zachování vysoké kvality umožňuje zmenšit velikost hudebních souborů v CD kvalitě přibližně na desetinu, u mluveného slova však dává výrazně horší výsledky.¨
Formát MP3 se stal oblíbeným při uchovávání a přehrávání hudby na počítačích, vyrábí se stolní a přenosné přehrávače tohoto formátu.

JPEG
Standard pro ukládání obrázků. Využívá kompresi pro zmenšení své velikosti. Typicky 10:1 s malou ztrátou na kvalitě. Je velice rozšířen a používají ho prakticky všechny kompaktní digitální fotoaparáty.
Rozšířený standard JPEG/Exif navíc umožňuje k fotografii přiložit dodatečné informace jako čas a datum pořízení, závěrku, clonu, použití blesku, GPS souřadnice apod.

AVC
Neboli technologie pokročilého kódování videa, patří k nejnovějším standardům v oblasti kódování videa.

MPEG4
Patentovaná technologie komprese audio a video signálů. Její součástí je většina dnes hojně využívaných kodeků. Jedná se další verzi formátu MPEG2. Navíc přidává mimo jiné podporu kodeku H.264 pro video ve vysokém rozlišení HD, Quicktime 7.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář